Интервју: Blood & Ink за “ПЪРВА КРЪВ”

blood and ink first blood

Години пред светот да го види “8 Mile” на големото платно, Бугарскиот рап има пишувано историја со рап битките врз инструментал во freestyle формат. Овој пат, Blood & Ink Entertainment презентираат нешто ново. Во сабота, на 21ви Октомври во клубот “Mixtape 5” во Софија ќе се случи првиот battle рап настан “ПЪРВА КРЪВ/First Blood” во формат кој што во последните години зафаќа голем бран во цел свет. Станува збор за ист формат на битки како кај KOTD, URL, Don’t Flop… Rap Skillz, акапела битки со претходно договорени противници и пишани текстови. Денеска тука се нашите другари од Бугарија, да ни одговорат на неколку прашања.

1) Rap Skillz Makedonija: Здраво Blood & Ink! Кажете ни повеќе инфо околу “First Blood” настанот и што значи тоа за Хип Хоп културата во Бугарија?

Blood & Ink: Повечето големи лиги са започнали скромно, но с време се превърнаха в движения, които промениха собствените си сцени. GrindTimeNow се роди, като се събраха няколко приятели от Калифорния и наеха бална зала. Smack преди URL продаваше DVD дискове. KOTD трябваше отначало да е флашмоб в центъра на града, но ги накараха да се преместят на по-тиха и ненатоварена улица. Don´t Flop започна като просто сбирка на рапъри и фенове в един подземен паркинг за коли.

На нас това ни хареса, но нашият подход е деликатен като пакет пластична експлозия. Blood and Ink възнамерява да взриви врата, ептем с пантите, да изхвърли всички мебели от стаята и да направи достатъчно място за едни от най-готините имена в българската хип-хоп сцена да забавляват публиката в изцяло нов за нас формат. Ние искаме да допринесем високо качествен материал и хората искат шоу тази събота, така че ще гледаме да постигнем точно това.

2) Rap Skillz Makedonija: Зошто пишани версови а не freestyle?

Blood & Ink: Вече има достатъчно евент промотъри и артисти, които организират такива евенти до такава степен, че аз лично считам за пренаситен пазар. От друга страна това не ни е част от брендинга, така че засега предпочитаме да опитаме нови възможности и да си правим собствени неща, вместо да се състезаваме с другиго. Нашата цел и основна мотивация е да допринесем към българския хип-хоп, вместо да създаваме разединение. Според мен това е добър принцип за следване.

3) Rap Skillz Makedonija: Гледаме дека добар дел од најактивните бугарски рапери ќе учествуваат на овој настан. Дали тоа значи дека треба да се докажат плус или се е од љубов кон културата?

Blood & Ink: Естествено не мога да говоря от тяхно име. Те са успешни по свои си начин, защото всеки от тях е артист с талант, който създава добра музика и имат фенове, които ги обичат. Аз съм благодарен за това, че имаме възможност да работим с тях.

4) Rap Skillz Makedonija: Колку често планирате да организирате настани од ваков тип и дали истите ќе бидат стационирани само во Софија?

Blood & Ink: Нашият екип е от София, което прави всичко по-лесно за нас, но искам да опитаме и непознати води. Тази събота ще идват хора от различни места, не само самите МС-та, но и фенове. Аз смятам, че в даден етап сме длъжни да отидем при тях и да покажем нашето уважение и благодарност, стига обстоятелствата да са точни и тези места биха искали да ни видят и поканят в техния дом.

5) Rap Skillz Makedonija: Која од битките на “First Blood” е најочекувана и сметате дека ќе го има моментумот на вечерта?

Blood & Ink: Целият подбор от артисти и техните фенове са толкова различни, което мисля, че създаде една добра смесена атмосфера. Не може да изчислим с абсолютна точно кой сблъсък ще е най-очакван, тъй като има история зад всекиго. Може да попиташ Н брой присъстващи кое точно очакват най-много и съм сигурен, че няма да получиш същите отговори. Това, че не мога да отговоря подобаващо на въпроса го смятам за добро нещо. Видях някъде на нашата страница как “Първа Кръв” е нашето Ел Класико, което всъщност не е далеч от истината. Моят аналог би бил една All Stars NBA игра.

Ова е официјалниот постер:

blood and ink first blood 2